Voor sommige fotografen is de herfst een boeiend jaargetijde. Tijdens de windstille dagen, met grijze en kille mist, strakblauwe luchten of dagen met onweersbuien en hevige stormen, gaan deze fotografen helemaal los in hun creativiteit. Vooral de verschillende kleuren van de herfstbladeren en de bizarre vormen van de paddenstoelen- en zwammenwereld zijn goed voor herfstfoto’s.
De tijd van de paddenstoelen is bij uitstek het moment voor liefhebbers om erop uit te trekken om foto’s te maken. Paddenstoelen zijn dankbare objecten om te fotograferen dankzij hun vele kleuren en vormen.
Maar hoe krijg je de paddenstoelen nu het best op de foto?
Op het eerste oog lijkt het fotograferen van paddenstoelen eenvoudig, maar veel beginnende fotografen komen bedrogen uit. Men denkt vaak: een paddenstoel loopt niet weg en ik hoef daarom geen extra inspanning te verrichten om haar te fotograferen.
Het voordeel dat paddenstoelen gemakkelijk te fotograferen zijn heeft ook als nadeel dat iedereen dit doet met als gevolg dat er op internet een massa aan paddoplaatjes te vinden is.
· Lees meer...Dit oude poldergebied aan de voet van de Brabantse Wal ligt op de overgang van lage kleigronden naar hoge zandgronden. Vanuit de hoge wal wordt water ondergronds opgestuwd naar de lage polder, waar het als kwelwater aan de oppervlakte komt. De polder was hierdoor altijd erg drassig en niet echt geschikt voor landbouw.
Om dit schone kwelwater vast te houden en vervuild water uit de omgeving buiten te houden, plaatst Natuurmonumenten stuwtjes in de afwateringssloten. Daarmee creëren we natte graslandjes waar dotterbloemen kunnen groeien. Het slotenpatroon blijft bewaard vanwege de cultuurhistorische waarde.
· Lees meer...De Ermelosche Heide maakt deel uit van de Veluwe en ligt op het stuwwallenmassief. Het terrein kenmerkt zich door een open en droge heideveld, omgeven door loofbos, gemengd bos en naaldbos. Het hoogste punt op de Ermelosche Heide is de zogenaamde "Paalberg", een kleine stuwwal uit de ijstijd.
De Ermelosche Heide is rijk aan cultuurhistorische elementen. Er liggen tientallen grafheuvels van duizenden jaren oud en sporen van een voormalig Romeins marskamp met verdedigingswallen, dat in 2006 als rijksmonument werd aangewezen...
· Lees meer...De heidevelden staan half augustus tot midden september in tal van delen van Nederland en Vlaanderen in bloei. De vergezichten op de heidevelden veranderen tot aan de horizon in indrukwekkende paarse tapijten die af en toe worden onderbroken door een witte berk of een donkergroen eiken- en dennenbos.
Heide is de benaming voor de vegetatie die vooral bestaat uit dwergstruiken van de Hei- en Kraaiheifamilie. Heide komt in een beperkt aantal landen voor...
· Lees meer...De zomer van 2011 begon veelbelovend in Nederland met veel zon en droge dagen. Jammer genoeg is het weer omgeslagen in regen, windstoten en donkere dagen. In Nederland houden wij nu eenmaal niet van slecht weer. Toch geeft dit u nieuwe kansen. In deze tutorial gaan we zowel de mogelijkheden als de juiste voorbereidingen voor fotografie in slecht weer behandelen.
Slecht weer met regen biedt van alle weersomstandigheden betere condities om de creatieve kanten van fotografie te verkennen. De afwisselende lichtinval zorgt ervoor dat je als fotograaf kunt experimenteren met je creativiteit.
De donkere wolken, de diepe kleuren van natte bladeren en de reflecties op het wateroppervlak geven extra sfeer aan je foto.
Afwisselende weersomstandigheden vereisen een goede voorbereiding om erop uit te gaan. Eigenlijk bestaat slecht weer niet in de fotografie alleen slechte voorbereiding, denk daarbij aan je kleding en de bescherming van je apparatuur. Een waterdichte poncho en rubberen laarzen geven de beste bescherming aan een fotograaf.
Het is ook belangrijk om je camera te beschermen. Daar zijn genoeg mogelijkheden voor zoals een camerahoes die je lens en camera helemaal omwikkelt of een goedkoop alternatief is een plastic boodschappentas. Verder kun je regen uit de lens houden door de zonnekap erop te zetten....
· Lees meer...